Journal
En blogg av och med Anders Westgardh

Krazykavaj och bröllop med extra allt

Dag 3: lördag 9 februari

Ingen väckarklocka, bara skön kattsträckning i sängen. Hello Africa, time for breakfast. Samma suveräna omelett som igår, lagom spicy på ett sätt som känns malariabekämpande och tryggt. Kaffe. Alla vet ju att Östafrika var först i världen med kaffe, och ungefär sex miljoner kenyaner lär få sin utkomst i kaffeindustrin. Gott är det, men överraskande svagt. Efter tre koppar är jag nöjd.

Dagens första utflykt är i närområdet, där vi besöker Spinners Web i Kitisuru, som kallar sig landets största butik för konsthantverk och såna grejer. Vägen går förbi den nya motorvägen som byggs av Kina som bokstavligen lägger den roströda afrikanska jorden under sig bit för bit. Medan Jackson vilar sig i bilen strosar vi runt i de vackert luftiga lokalerna, pillar på allt från väskor och kläder till köksutensilier och mattor. Mitt i anläggningen ligger ett café i behaglig skugga tack vara segelduk spänd som tak. Vi äter en lättare lunchpaj, en go kaka och lite mer kaffe. Det är inte många kunder här, så vi har gott om tid och plats. Jag provar några skojiga kavajer medan Marie kollar på fina blusar och skor. Påträngande försäljare lyser med sin frånvaro och vi lämnas i fred. Vi ser en fin matta och enas om att vi ska tillbaka hit mot slutet av resan.

 

Tillbaka till Hob House för snabbvila och klädbyte. Vi är bjudna till Paradise Valley för pre-wedding, en liten anspråkslös ceremoni med cirka 170 gäster, officiell vigselsnubbe från Nairobi kommun, bottenlös catering med mat och dryck, levande orkester och allt annat festligt i brudgummens föräldrars trädgårdspark.

Som ordentliga svenskar kommer vi punktligt, det vill säga typ först, men snart står vi med drinkar i händerna och skålar med släkt och vänner – de flesta av indisk härkomst. Vi tar plats i skuggan för att inte tuppa av i förtid. Ceremonin är vacker och gripande. Min barndomsvän gifter bort sin dotter och jag känner hur det skvalar i ögonvrån när Ulf och Rasima läser Nils Ferlins ”Kärleken kommer” på omväxlande svenska och engelska.

Sen är det party på full patte. Herrejösses vilka festprissar! Ett halvdussin (minst) matstationer och en bar där fyra killar sliter i sitt anletes svett för att serva de törstande gästerna. Solen går ner, tiden flyger och plötsligt står jag på dansgolvet twistin’ the night away (se filmen nedan).

Och detta är bara en liten försmak på det riktiga bröllopsfirandet. Vacklar i säng och somnar på en sekund.

2019-02-09 19.25.13 (kopia)